Nazwa:

Autor:

Zdjęcie:

Składniki:

Przygotowanie:


Składniki
1,5 kg mięsa z dziczyzny z kośćmi (może być także wołowe, wieprzowe lub inne, aby nie z drobiu domowego),
20 dag boczku wędzonego,
20 dag kiełbasy,
15 dag smalcu lub stopionego sadła z dzika,
2 kg kapusty kwaszonej,
2 marchewki,
2 średnie cebule,
2 dag suszonych grzybów,
5 dag suszonych śliwek,
sól,
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
liść laurowy,
majeranek,
Pieprz ziołowy,
Papryka słodka,
2 ząbki czosnku,
koncentrat pomidorowy,

Przygotowanie:
Z kapusty odlać sok, zalać wrzątkiem, dodać sól i przyprawy, gotować. Wrzucic przetartą marchew. W międzyczasie zalać suszone śliwki przegotowaną wodą aby zmiękły. Osobno w małej ilości wody gotować suszone grzyby, uprzednio namoczone. Mięso posolić, obrumienić na patelni na smalcu, przełożyć do rondla i dusić podlewając małą ilością wody. Gdy zmieknie wrzucić do kapusty razem z grzybami i śliwkami. Lekko podsmażyć boczek i kiełbasę, pokroić w paski i również wrzucić. Wymieszać z łyżką koncentratu pomidorowego.
Całość gotować przez ok 40 min.
Dodany przez: piotr, 10 marzec 2012
Składniki
1,3 kg surowego boczku (płaski kawałek), 30 dag mięsa mielonego, 3 łyżki bułki tartej, jajko, olej do smażenia, cebula, 3 ząbki czosnku, garść suszonych śliwek, sól, pieprz, majeranek, słodka papryka

Przygotowanie:
Z boczku odetnij skórę. Boczek natnij tak, aby dał się rozłożyć podobnie jak książka. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Boczek natrzyj czosnkiem, oprósz solą, pieprzem i majerankiem. Posiekaną cebulę przesmaż na oleju. Przestudź. Następnie wymieszaj z mięsem mielonym, pokrojonymi śliwkami, jajkiem i bułką tartą. Masę mięsną dopraw solą, pieprzem, majerankiem i mieloną słodką papryką. Następnie rozsmaruj ją na boczku. Boczek ciasno zwiń, a następnie zwiąż. Ułóż go w natłuszczonej brytfance, po czym oprósz majerankiem oraz słodką papryką. Mięso piecz przez około 70 minut w temperaturze 180°C. Boczek podawaj na zimno pokrojony w średniej grubości plastry. Możesz serwować go np. z chrzanem, ćwikłą oraz z marynowanymi grzybkami.


Dodany przez: piotr, 10 marzec 2012
Składniki
Ciasto:
• 1 całe jajko
• 250 g śmietany 30%
• 1 łyżeczka masła
• mąka 2,5 szklanki, jeśli nadal będzie lepkie dosypać jeszcze mąki
Nadzienie:
• 1,5 szklanki oczyszczonych i posiekanych grzybów leśnych lub pieczarek
• Jajko
• 1 średnia cebula
• sól
• pieprz
• troszkę masła
Przygotowanie:
Grzyby i cebulę posiekać na drobniutkie kawałeczki. Na patelnię rozgrzać troszkę masła i wrzucić cebulę i delikatnie podsmażyć następnie dodać grzybki . Podsmażyć wszystko lecz nie za mocno aby nie były za suche . Wbić jajko, wymieszać wszystko razem. Doprawić pieprzem i solą dla smaku. Odstawić do przestygnięcia.
Zagnieść ciasto z mąki, jajek, śmietany i masła. Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione, wałkować na grubość mniejszą niż pół centymetra. Wyciąć kieliszkiem lub literatką mają być niewielkie kółka .
Na jedno kółko nałożyć grzyby, drugim przykryć. Zagnieść krawędzie - można widelcem, będą miały ładny wzorek. Ciasteczka wrzucić partiami na patelnie z większą ilością rozgrzanego oleju ( jak na frytki ) Smażyć do momentu uzyskania złotego koloru ,lecz nie za mocno .
Dodany przez: Gunia, 19 wrzesień 2012
Składniki
4 udka z kurczaka, 10 dag chudego pokrojonego boczku, 2 cebule pokrojone w kostkę, 20 dag pieczarek pokrojonych w plastry, 20 dag czerwonej papryki, 5 dag przecieru pomidorowego, 100 ml czerwonego wina, 100 ml bulionu, 2 ząbki czosnku pokrojonego w plastry, 50 ml oliwy z oliwek, papryka ostra, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, sól.
Przygotowanie:
Umyte i osuszone udka z kurczaka posolić, popieprzyć i oprószyć papryką. W rondlu rozgrzać oliwę, zesmażyć boczek, włożyć udka z kurczaka i mocno przysmażyć z każdej strony. Dodać czosnek, cebulę, pieczarki i paprykę. Smażyć 10 minut, zalać bulionem i czerwonym winem. Dodać przyprawy, przecier pomidorowy i dusić do miękkości. Żeby mięso miało bardziej wyrazisty smak należy zamarynować je w przyprawach i ziołach na kilka godzin przed przygotowaniem.
Dodany przez: piotr, 10 marzec 2012
Składniki
2 golonki z kością,
100 g marchwi,
100 g selera,
100 g pietruszki,
2 cebule,
3 liście laurowe,
5 kulek ziela angielskiego,
sól,
słodka papryka,kminek
ok 400 ml wody,
Przygotowanie:
1. Golonki myjemy i oczyszczamy a następnie nacieramy solą i słodką papryką (wewnątrz i na zewnątrz).Posypujemy kminkiem. Układamy ją w naczyniu żaroodpornym.

2. Warzywa kroimy w kostkę i obkładamy nimi golonkę. Zalewamy wodą i dodajemy liście laurowe z zielem angielskim.

3. Pieczemy ok 2-2,5h w temp 180 stopni. Co 15 min golonki odwracamy i podlewamy powstałym wywarem.

4. Podajemy z ziemniakami i buraczkami lub kapustą i pieczywem
5. Smacznego!


Dodany przez: dfgdfgdfgfd f fg g sg , 04 marzec 2012
Składniki
- 6 kotletów z karkówki (po ok. 15 dag każdy)
- 1 cebula
- przyprawa do karkówki Apetita
- 2 łyżki oleju
- papryka czerwona i żółta
- 3 dymki
- mała cukinia
- 6 plastrów boczku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso opłukać, osuszyć.

2. Cebulę obrać, pokroić w plastry.

3. Przygotować marynatę: wymieszać olej z przyprawą do karkówki i plastrami cebuli. Odstawić na godzinę do lodówki.

4. Paprykę pokroić na kawałki, cukinię na plastry, dymki oczyścić, przekroić wzdłuż na pół.

5. Mięso wyjąć z marynaty. Na karkówce układać po plastrze boczku, kawałku papryki, plastrze cukinii, połówce dymki, spiąć wykałaczką. Grillować na gorącym ruszcie ok. 20 minut, odwracając.
Dodany przez: , 30 kwiecień 2012
Składniki
1 kg grzybów leśnych

Zalewa:
1,5 szk wody
1 szk octu 10 %
1- 1,5 szk miodu
2 łyżki soli (chyba, że grzyby były gotowane w osolonej wodzie to wtedy można dodać 1 łyżeczkę)
gorczyca
pieprz ziarnisty kolorowy
liść laurowy ,ziele angielskie
Przygotowanie:
Grzyby gotujemy w osolonej wodzie. Przygotowujemy zalewę. Do słoika wrzucamy kilka ziaren pieprzu, liść laurowy i garść gorczycy. Układamy w słoikach grzyby i zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy ok 5 minut.
Dodany przez: Monia, 19 wrzesień 2012
Składniki
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, 6 jajek, spora cebula, 3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz i majeranek do smaku,
olej do smażenia, wybrana zielenina do dekoracji

Przygotowanie:
Przygotuj mięso, tak jak na kotlety mielone: połącz je z drobno posiekaną cebulą, dodaj do niego surowe jajko, bułkę tartą i dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem do smaku. Wszystko razem starannie wymieszaj.

5 jajek ugotuj na twardo. Następnie schłodź je i obierz ze skorupek. Obrane jajka opłucz i lekko osusz, a następnie starannie obłóż przygotowanym mięsem mielonym.
Na patelni mocno rozgrzej olej (wlej go sporo, ponieważ jajka należy smażyć w głębokim tłuszczu). Usmaż "jajeczne gniazda" tak, aby mięso nabrało ładnego złotego koloru.
Gotowe jajka przekrój wzdłuż na połowy i ułóż na talerzach. Dowolnie udekoruj, najlepiej świeżą zieleniną.

Dodany przez: Zgaga, 03 kwiecień 2012
Składniki
Składniki na 6 porcji
•6 jajek na twardo,
•po 6 plastrów gotowanej szynki oraz cielęciny (cienkich),
•musztarda,
•sól, pieprz,
•olej.
Przygotowanie:
Plastry cielęciny umyć i osuszyć. Następnie posolić, popieprzyć, posmarować musztardą. Ułożyć na nich plastry szynki. Obrane jajka ciasno owinąć mięsem, spiąć wykałaczkami. Smażyć na oleju na rozgrzanej patelni. Przed podaniem wyjąć wykałaczki, jajka przekroić na pół, ułożyć na półmisku. Całość udekorować np. sałatą i rzodkiewkami.
Czas przygotowania 25 minut
Dodany przez: autor, 03 marzec 2012
Składniki
Ciasto:
• 2 szklanki mąki,
• 1 szklanka mleka,
• 2 szklanki wody
• 2-3 jajka,
• 1 płaską łyżeczkę soli,
• 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Farsz:
• Suszone grzyby,
• 0,5 kg kapusty kiszonej,
• 1 duża cebula,
• 3-4 łyżki masła
• Vegeta
• sól i pieprz do smaku.
• Liście laurowe, ziele angielskie,
Panierka:
• jajka i bułka tarta, masło lub inny tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Naleśniki:

Składniki na ciasto zmiksować i spróbować, czy jest dobrze przyprawione, jeżeli nie, dosypać soli lub cukru. Na patelnię wlewamy kilka kropel oleju, rozprowadzamy ciasto i smażymy z obydwu stron.

Farsz:

Suszone grzyby dzień wcześniej namoczyć, a następnie gotować, aż zmiękną. Kiszoną kapustę dobrze wypłukać i gotować do miękkości, dodając przyprawy (3 liście laurowe, 4 ziela angielskie ). Następnie odcedzić, odcisnąć i pokroić na drobne kawałki. Cebulę pokroić w kostkę i obsmażyć na maśle. Dodać kapustę i obgotowane pokrojone (lub zmielone) grzyby. Dusić ok. 30 min. i doprawić solą, pieprzem i vegetą. Farsz rozsmarować na naleśnikach i zwinąć jak krokiety.
Tak zrobione krokiety obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Krokiety podajemy z czerwonym barszczem .
Dodany przez: , 30 kwiecień 2012
Składniki
1 sprawiony kurczak (ok. 1,2 kg),
- 20 dag wątróbek drobiowych,
- 10 dag czerstwej bułki (np. 2 kajzerki),
- ok. 3/4 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 1 pęczek koperku,
- 5 dag masła,
- 2 łyżki oleju,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- sól,
- czarny pieprz,
- 2-3 łyżki stopionego masła
Przygotowanie:
Ząbki czosnku obierz, zmiażdż, rozetrzyj z solą. Mieszanką natrzyj tuszkę kurczaka. Skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą i pieprzem. Włóż do lodówki na około godzinę. Wątróbki oczyść, wymocz, osącz, drobno pokrój. Bułkę namocz w mleku. Koperek posiekaj. Oddziel żółtka od białek. Białka schłodź. Żółtka utrzyj z masłem. Wymieszaj z koperkiem i odciśniętą bułką. Dodaj rozdrobnione wątróbki. Schłodzone białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pianę z białek ostrożnie połącz z masą. Farsz przypraw do smaku solą i pieprzem. Kurczaka napełnij przygotowanym farszem lekko upychając łyżką. Otwory zepnij wykałaczkami. Nóżki zwiąż bawełnianą nicią. Tuszkę posmaruj stopionym masłem. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz godzinę.

Dodany przez: Zgaga, 03 kwiecień 2012
Składniki
- 1 i1/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kostka masła,
- 2 żółtka,
- 5 dag mielonych migdałów,
Polewa:
- gotowa polewa z gorzkiej i z białej czekolady,
- 15 dag mieszanki kandyzowanych owoców
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej. Dodaj pokrojone w drobną kostkę, schłodzone masło. Dosyp cukier puder, migdały i żółtka. Składniki zarabiaj najpierw siekając nożem, następnie wyrób ręcznie gładkie ciasto. Ochładzaj 30 minut.
2. Ciasto rozwałkuj na placek grubości 2 cm. Ułóż w natłuszczonej formie. Wstaw do piekarnika 200 st. C. Upiecz na złoto.
3. W osobnych rondlach roztop obie polewy. CIasto posyp połową posiekanych owoców kandyzowanych. Następnie wylewaj na nie grube pasy białej i ciemnej polewy. Grzebieniem cukierniczym rozprowadź polewy aby powstał marmurkowy wzorek. Brzegi mazurka posyp resztą posiekanych owoców. Czas przygotowania: 50 minut.
Wartość kaloryczna 1 porcji: 290 kcal.
Dodany przez: piotr, 10 marzec 2012
Składniki
25 dag makaronu cannelloni;
•50 dag mięsa mielonego
•10 dag surowej szynki;
•20 dag pieczarek;
•Pół czerwonej papryki
•cebula;
•250 ml mleka;
•20dag żółtego sera;
•2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 łyżki oliwy, bazylia, oregano lub zioła prowansalskie ,sól , pieprz ;
1 puszka pomidorów, przecier pomidorowy,
•pół szklanki mrożonego groszku(jeśli ktoś lubi)
Przygotowanie:
Pieczarki, cebulę i szynkę pokroić i podsmażyć na oliwie- paprykę i groszek dodać pod koniec duszenia. Dodać mięso, mieszając podsmażyć. Na końcu dodajemy pomidory z puszki, a sok pozostawiamy do sosu. Doprawiamy jeszcze do smaku ziołami i czosnkiem odstawiamy do ostygnięcia. Przygotować beszamel: stopić masło, oprószyć mąką, zasmażyć ją na złoto i rozprowadzić mlekiem dodać garść startego sera oraz sok z pomidorów i 2 łyżki przecieru pomidorowego. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, zagotować. Do przestudzonego farszu dodajemy sos. Makaron gotować przez 5 minut i napełnić farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym Polewamy sosem makaron i posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200*C na ok. 50 min. Pod koniec pieczenia sprawdzamy widelcem czy makaron jest już miękki, jeżeli tak to zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy jeszcze 3 min, żeby ser był chrupiący.
Dodany przez: Marta, 19 wrzesień 2012
Składniki
• 2 ,5 kg ogórków o mniej-więcej jednakowym rozmiarze
• 5 łyżek soli
• 0,5 kg cukru
• 1 szkl szklanka octu
• 8 łyżek oleju
• 2-3 główki czosnku (jeśli jest mały)
• 3-4 łyżki pieprzu cayenne lub chilli (sproszkowanego)
Przygotowanie:
Ogórki wymyć, pokroić w słupki lub ponacinać wzdłuż, zasypać solą. Wymieszać, przykryć i odstawić na 6 godzin.
Po tym czasie odlać z ogórków powstałą wodę. Przygotować zalewę: zagotować razem ocet, olej i cukier. Zalewą ponownie zalać ogórki. Dodać do nich obrany i drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dosypać pieprz Cayenne lub chilli, wymieszać i ponownie odstawić, tym razem aż na 12 godzin.
Ogórki powkładać do słoika, powstałą zalewę zagotować (ogórki puszczą jeszcze wodę, należy to wszystko wymieszać) i zalać ogórki . Nie gotować!
Dodany przez: Kinga, 19 wrzesień 2012
Składniki
papryka czerwona 6 średnich
mięso mielone 50 dkg
pieczarki 30 dkg
cebula 1 duża
ser żółty 40 dkg
sól
pieprz
papryka ostra
tłuszcz do pieczenia
Przygotowanie:
Paprykę umyć odkroić kapelusz. Oczyścić kapelusze i pokroić w drobną kostkę. Resztę papryk oczyścić w środku i odstawić.
Cebule drobno pokroić i zeszklić na patelni dodać mięso mielone i pokrojone drobno pieczarki dusić 20 minut pod koniec dodać paprykę i przyprawić przyprawami do smaku.
Napełnić papryki farszem.
Posypać startym startym serem dość obficie, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut.
Udekorować zieleninką i ketchupem .
Dodany przez: Ziuta, 19 wrzesień 2012
Składniki
• 6 łyżek Majonezu Tarsmak
• 200 g szynki
• 1 słoik pieczarek marynowanych
• 6 ogórków konserwowych
• 1 puszka kukurydzy konserwowej
• około 50 g pora
• 4 jajka ugotowane na twardo
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku
• Sól, pieprz
Przygotowanie:
Pora pokroić i przelać wrzątkiem, odsączyć i ostudzić.Pozostałe składniki pokroić w paseczki i wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć do salaterki, posypać posiekanym szczypiorkiem.
Dodany przez: , 30 kwiecień 2012
Składniki
• 1 ananas w puszce,
• 300 gram szynki gotowanej,
• 100 gram sera żółtego,
• 1 seler konserwowy,
• 100 gram Majonezu Hellmans,
• do smaku sól, pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
Plastry ananasa i szynki pokroić na małe kawałki, ser żółty zetrzeć na tarce do jarzyn, odcisnąć sok z selera, dodać pozostałe składniki i wszystko wymieszać z majonezem .
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodany przez: , 30 kwiecień 2012
Składniki
•0,5 kg piersi z kurczaka
•4 cebule pokrojone w krążki
•1 puszka kukurydzy
•1 mała kapusta pekińska
•4-5 ogórków konserwowych w kostkę
•3 łyżki czubate przyprawy gyros
•keczup majonez

Przygotowanie:
Piersi pokroić w kostkę, podsmażyć z gyrosem .Przełożyć do salaterki.Dodać wszystkie pozostałe składniki,układając warstwowo:
kapusta,ogórek -troszkę majonezu i ketchupu,później kurczak ,kukurydza i cebula -znowu majonez i ketchup.
Smacznego.
Dodany przez: Aga, 03 kwiecień 2012
Składniki
• 2 kotlety schabowe
• 15 dkg żółtego sera
• 2 cebulki
• Natka pietruszki
• Sól, pieprz, papryka
• Czosnek granulowany
• Panierka np. mąka, jajko, bułka tarta
Przygotowanie:
Mięso rozbijamy na cieniutkie kotleciki i przyprawiamy przyprawami. Cebulę kroimy w kosteczkę i lekko podsmażamy na oliwie. Ser trzemy na tarce, a natkę (5-6 gałązek) drobno siekamy. Następnie łączymy ser, natkę i lekka ciepłą cebulę. Tak przygotowany farsz zawijamy w mięso, uzyskując roladki, które następnie panierujemy w tradycyjny sposób (mąka, jajko, bułka tarta). Mięso smażymy na wolnym ogniu do uzyskania ładnego, złotego koloru.
Dodany przez: , 30 kwiecień 2012
Składniki
1duży kawałek schabu bez kości (około 1-1,5kg)
- paczka suszonych śliwek Ziołopex
- majeranek
- pieprz
- sól
- czosnek w proszku

- nitka lub sznurek do mięsa
- foliowy rękaw do pieczenia Ravi
Przygotowanie:
Mięso należy umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie długim ostro zakończonym nożem należy zrobić otwór w środku przez całą długość mięsa.
Do utworzonej kieszenie wkładamy śliwki około 200g i związujemy schab nitką do mięsa.
Po nałożeniu śliwek mięso nacieramy wyżej wymienionymi przyprawami i odkładamy na około 60 minut do lodówki.
Mięso wkładamy do rękawa foliowego a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni.
Pieczemy około 90 min, w trakcie pieczenia delikatnie obracamy mięso w rękawie.
10 minut przed wyjęciem z piekarnika, należy rozciąć rękaw foliowy tak , żeby mięso się przypiekło.
Po wyjęciu z piekarnika, mięso przełóż na talerz, przykryj folią aluminiową i odczekaj 15 min. Gdy trochę przestygnie schab pokrój na plastry.

Smacznego!
Dodany przez: , 30 kwiecień 2012
Składniki
Składniki na 16 porcji:
- 1/2 kg sera białego (półtłustego),
- 4 jajka,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1/2 kostki margaryny "Kasia",
- zapach, bakalie
Przygotowanie:
Ser przepuścić przez maszynkę. Jajka umyć, osuszyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i margaryną. Do masy stopniowo dodawać po trochu sera. Wlać olejek zapachowy, wymieszać. Ubić pianę z białek. Delikatnie ją połączyć z masą. Na końcu dodać bakalie. Piec około 45 min.
Czas przygotowania 1,5 godziny minut
Dodany przez: piotr, 10 marzec 2012
Składniki
1 Budyń o smaku waniliowym
1 Cukier wanilinowy
5 jajek
1,5 szklanki cukru
1 kostka margaryny Palma
1 kg sera mielonego w wiaderku Mlektar
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki skórki pomarańczowej
2 łyżki rodzynek
Ciasto:
2 szkanki mąki (300 g)
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 kostki masła
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek - żółtka utrzeć z cukrem i Cukrem wanilinowym, a białka ubić na sztywną pianę. Do utartych żółtek dodać margarynę i razem miksować. Następnie dodać ser, budyń (proszek) i mąkę. Na koniec delikatnie połączyć z pianą. Dodać bakalie.

Ciasto: Mąkę, kakao i cukier posiekać z masłem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i śmietanę. Zagnieść ciasto i wstawić na pół godziny do lodówki, następnie podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Na ciasto wyłożyć masę serową i zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez około 60 minut.
Dodany przez: , 30 kwiecień 2012
Składniki
Ciasto:
- 30 dkg mąki
- 10 dkg margaryny Palma
- 1 jajko
- 7 dkg cukru pudru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia Gellwe
Masa serowa:
- 1 kg sera twarożku tłustego Mlektar
- 2 paczki cukru wanilinowego Gellwe
- 2 budynie śmietankowe
- 3 szkl. mleka
- 0,5 szkl. oleju
- 2 całe jajka
- 4 żółtka / 4 białka
- 3/4 szkl. cukru
- 0,5 paczki rodzynek Fresco
Przygotowanie:
Z podanych składników na ciasto wyrobić ciasto i oblepić nim całą formę do pieczenia, łącznie z bokami.
Ubić 2 jajka, 4 żółtka, cukier, cukier wanilinowy. Do ubitej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera i dalej ubijać , następnie wlać mleko, wsypać budynie, ciągle miksować.
Na końcu wsypać namoczone wcześniej rodzynki i olej. Wszystko wymieszać.
Ser delikatnie wylać na oblepioną ciastem formę i piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.
Następnie ubić pianę z 4 białek + 6 łyżek cukru i wyłożyć na upieczony gorący sernik i piec jeszcze ok. 10-15 min. w 210 stopniach C.
Dodany przez: , 30 kwiecień 2012
Składniki
4 filety śledziowe
• 4 ugotowane jajka
• majonez
• czerwona słodka papryka
Sałatka
• 2 cebule
• puszka groszku
• 1 łyżka octu,
• 2 łyżki cukru
• majonez
• musztarda
• szczypiorek
Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy w cieniutkie półkrążki.
2. Zalewamy wrzątkiem, solimy, dodajemy 2 łyżki cukru i łyżkę octu. Odstawiamy na ok. 15 minut.
3. Cebulę wyciskamy, dodajemy puszkę groszku, majonez z musztardą i posiekany szczypiorek.
Sałatkę układamy na półmisku. Na sałatce kładziemy ugotowane na twardo jajka z podciętymi spodami (aby dobrze stały). Wokół jajek owijamy śledzie, można sobie pomóc wykałaczką. Czubki jajek smarujemy majonezem i pruszymy słodką, czerwoną papryką.
Dodany przez: , 30 kwiecień 2012
Składniki
25 g świeżych drożdży
500 ml letniej wody
650 g mąki pszennej
1/2 łyżki soli
1 łyżka oliwy
szczypta soli czosnkowej
150 g salami w plasterkach
150 g mortadeli lub innej wędliny w plasterkach
150 g mozzarelli (jeśli ktoś lubi)
150 g wędzonego lub żółtego sera
Można dodać pomidory suszone lub świeże ,ugotowane jajko ,troszkę zeszklonej cebuli przysmażone pieczarki –wszystko co lubicie wg gustu.
1 jajko do posmarowania
Przygotowanie:
W letniej wodzie rozpuścić drożdże. Wsypać 350 g mąki, sól, dodać oliwę i wymieszać łyżką. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekłuć i wrobić z pozostałą mąką.

Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Posypać solą czosnkową, na cieście ułożyć plastry wędliny i serów i dodatków. Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku w ciasną roladę. Dokładnie skleić końce i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 20minut.
Wyrośniętą roladę posmarować delikatnie roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 190 st. C piekarnika. Piec przez 25-30 minut, aż rolada nabierze złotobrązowego koloru.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i pokroić na porcje.
Smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Po nocy spędzonej w lodówce i odgrzaniu drugiego dnia rano w piekarniku ma bardziej chrupiącą skórkę.
Można podawać z ketchupem lub ulubionymi sosami
Polecam!
Dodany przez: Kasia, 19 wrzesień 2012
Składniki
I wersja
•2-2,5 kg karkówki
•marynata sporządzona z:4 ząbki czosnku,1cebula,szklanka oliwy lub oleju,szklanka czerwonego wina,przyprawa do grilla i szaszłyków
II wersja
•2-2,5 kg karkówki lub żeberek
•marynata sporządzona z:4 ząbki, 2duże cebule czosnku,1/2szklanki oliwy lub oleju,2ketchupy pikantny Pudliszki ,3-4 łyżki miodu,szklanka czerwonego wina,przyprawa do grilla i steków. Jeśli robimy żeberka w tej marynacie to przyprawa do żeberek.


Przygotowanie:
W naczyniu , w którym będziemy marynować mięso mieszamy oliwę,wino,rozdrobniony czosnek oraz całe opakowanie przyprawy do grilla i szaszłyków.Wkładamy mięso pokroione w kotlety w grubości ok.1,5 cm i lekko rozbite tłuczkiem.Obtaczamy je w powstałym sosie aby zioła dobrze przylgnęły do mięsa i układamy na przemian cebulę w plastrach i mięso.Całość zostawiamy w chłodnym miejscu na minimum 2 godziny ale dobrze by było na całą noc poprzedzającą grillowanie.
W II wersji postępujemy tak samo tylko dodajemy ketchup i miód . Smacznego!!
Dodany przez: Zgaga, 03 kwiecień 2012
Składniki
1/4 kostki masła
● 2 cebule
● 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku Poltino
● 2 l bulionu drobiowego z kostki
● 300 ml mleka
● sól
● pieprz
● gałka muszkatołowa
● sok z cytryny
Przygotowanie:
W rondelku rozgrzej masło. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Wsyp groszek, wlej bulion, zagotuj. Gotuj na małym ogniu około 10 - 15 minut. Następnie wlej mleko, przypraw solą, pieprzem i gałką. Wszystko zagotuj, zmiksuj - 3 łyżki groszku można zostawić do dekoracji. Przypraw sokiem z cytryny.
Można podawać z grzankami z chleba lub z groszkiem ptysiowym.
Dodany przez: , 30 kwiecień 2012
Składniki
2 kawałki białej kiełbasy
- włoszczyzna
- cebula
- torebka Żurku Winiary
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- sól, pieprz
- pół szklanki śmietany
- 4 jajka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- majeranek
Przygotowanie:
W garnku zagotować 1,5 litra wody. Włoszczyznę oraz cebulę oczyścić. Do wrzątku włożyć włoszczyznę, kiełbasę, liść laurowy, ząbek czosnku i cebulę. Gotować na małym ogniu do chwili, aż włoszczyzna będzie miękka. Wyjąć kiełbasę i włoszczyznę. Wlać rozprowadzony w niewielkiej ilości zimnej wody żurek . Mąkę ziemniaczaną wymieszać w niewielkiej ilości wody i wlać do żurku. Zagotować, dodać śmietanę, rozgnieciony ząbek czosnku, doprawić solą oraz pieprzem, posypać majerankiem. Podawać z pokrojoną kiełbasą oraz jajkami ugotowanymi na twardo.
Dodany przez: , 30 kwiecień 2012

Copyright © 2013 Regionalna Grupa Detaliczna Sp. z o.o. | ul. Kochanowskiego 30, 33-100 Tarnów | tel./fax 14 627-20-79

Newsletter:

Na tej stronie używamy plików cookies w celach reklamowych. Klikając jakikolwiek link na tej stronie i na niej pozostając zgadzasz się by do twojej przeglądarki zostały wysłane cookies. W dowolnej chwili możesz wyczyścić zapisane w swojej przeglądarce cookies oraz możesz je wyłączyć.